Ústecký Klokánek pomáhá i uprchlíkům

11.09.2015 20:35


Krásné Březno - Tento týden v zařízení pečovali o tři běžence ze Sýrie a Iráku. Jeden cestuje už od února.

Hladoví, zubožení a vyčerpaní. Tak mnohdy vypadají po náročné cestě Evropou uprchlíci, jejichž velkou část tvoří i děti. Právě o ty se starají také v ústeckém Klokánku.

Pokud jsou nezletilí a bez rodičů, přiváží je sem cizinecká policie a sociální odbor. V Klokánku dostanou ubytování, jídlo i péči. "Vždy jde o krátkodobý pobyt do doby, než ve věci dítěte-uprchlíka rozhodne soud a pracovníci soudu jej převezou do příslušného zařízení pro cizince," vysvětluje vedoucí ústeckého Klokánku Daniela Brníková s tím, že o prvního utečence se začali starat už na jaře. Šlo o 17letého srbského chlapce, který cestoval do Německa. "Chtěl tam studovat. O sobě nám vyprávěl, že u rodičů není spokojený, chce žít lépe než oni. Chlapec byl milý, zvídavý, komunikoval v anglickém jazyce," vypráví Brníková.

Domlouvali se gesty

V létě 2015 zase Klokánek zajišťoval péči pro dva Afghánce, kteří nekomunikovali v angličtině a domlouvali se jen gesty. "Byli velmi zubožení zanedbaní, podvyživení, cestovali už 3 měsíce a bylo na nich vidět velké strádání a stres," vzpomíná vedoucí Klokánku.

Čerstvý případ z tohoto týdne se týkal hned tří mladých běženců. "Od pondělí do úterý jsme pečovali o tři cizince, dva byli Syřané, třetí Iráčan. Vzájemně se neznali. Ubytovali jsme je na volném, plně vybaveném bytě. Všichni byli milí a přátelští, také velmi zubožení, vyhladovělí a unavení. U nás si užívali teplé vody a neomezenou možnost jídla. Jídlo si i chtěli sami uvařit. Sdělili, že nejedli 3 dny. V Klokánku jsme jim ze svých zásob dali čisté oblečení, jejich vlastní jsme jim vyprali," doplnila Brníková. Pak vyprávěli o svých přáních a životních cílech.

Doma nechal rodiče i bratry

"Snem prvního ze syrských chlapců bylo prý žít rovněž v Německu, kde by mohl studovat. V Sýrii by musel v 18 letech odejít do armády. Doma v Sýrii nechal své rodiče a dva bratry. Cestoval už od února 2015. Další Syřan zase vyprávěl, že mu rodiče zabili a i jemu hrozila smrt. Proto touží žít v Norsku, kde má bratra," uvedla vedoucí. Poslední chlapec, Iráčan, žil roky u svých prarodičů. Chce žít ve Švédsku a pomáhat jim. Poslední dva měsíce cestoval po Turecku, Bulharsku či Srbsku, většinou pěšky. V Maďarsku ho řidič údajně naložil do dodávky a vysadil v ČR. Tvrdil mu přitom, že je v Německu," uzavřela Daniela Brníková, Jak dodala, s žádným z uprchlíků v ústeckém Klokánku nebyly problémy.

Zpracoval Kristián Šujan
Zdroj: https://ustecky.denik.cz/zpravy_region/ustecky-klokanek-pomaha-i-uprchlikum-20150911.html