Klokánku v Ústí pomůže stát. Bude na výplaty

12.04.2016 20:36

Vláda rozhodla o poskytnutí mimořádné dotace ve výši 20 milionů korun

Ústí n. L. – Finanční injekci dostane od státu ústecký Klokánek. Vláda rozhodla o poskytnutí dotace ve výši 20 milionů korun Fondu ohrožených dětí (FOD), který po republice zařízení pro děti v tísni (ZDVOP) Klokánek provozuje. Peníze půjdou z rezerv ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Zavírání Klokánků tak již nehrozí.
"Věřím, že nové vedení Fondu naplno využije takto mimořádnou podanou ruku státu, urovná svoje problémy a postupně splatí veškeré dluhy," reagovala ministryně Michaela Marksová.
V Ústí peníze využijí zejména na mzdy a sociální odvody zaměstnanců pro letošní rok. Pracovníkům totiž stále chybí několik výplat za loňský rok. "Pro ústecký Klokánek to znamená, že naši zaměstnanci budou v letošním roce řádně dostávat mzdy, a je proto možné vyhlásit výběrové řízení a doplnit chybějící tety tak, aby Klokánek provozoval všechny byty. Nyní jsou dva byty ze sedmi zavřené. Požadavky na umístění dětí máme neustále, z kapacitních důvodů je však musíme odmítat," uvedla ředitelka Klokánku Teplice a Ústí Daniela Brníková.
Až ministerstvo peníze pošle, budou během roku postupně uvolňovány dle aktuálních potřeb všech Klokánků. "Od léta 2015 došlo k restrukturalizaci FOD, počet Klokánků se snížil po dohodě s kraji a z dluhu vůči ČSSZ již bylo uhrazeno 11 milionů korun. Je tedy zřejmé, že s novým vedením se situace postupně stabilizuje, a dotace tak umožní další fungování FOD," uvedl mluvčí MPSV Petr Habáň. V prosinci jim z prezidentského fondu 2,5 milionu daroval také Miloš Zeman. "Chtěla bych moc poděkovat všem podporovatelům, kteří při nás stojí a kteří nám pomáhají. Děti nemohou za to, že se narodily do rodiny, která se o ně není schopna postarat. Pomozte nám jim pomáhat," doplnila za ústecký Klokánek ředitelka Brníková

 

Dluhy 22 milionů
 

Finanční potíže Fondu ohrožených dětí, který Klokánky provozuje, vygradovaly v loňském roce. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) po něm požaduje 22 milionů korun. Jde o dluh na pojistném na sociální zabezpečení včetně penále z prodlení a exekučních nákladů. Klokánky patří mezi celkem 71 zařízení, které v ČR poskytují pomoc ohroženým dětem.

Autor: KRISTIÁN ŠUJAN , 12.4. 2016

Odkaz:   https://www.ustecky.denik.cz/

Rubrika: Ústecko

Str.: 3

Oblast: Regionální deníky - Liberecký a Ústecký kraj

ProfilID: Omne Bonum