Hyeny v noci okradly děti z Klokánku

05.08.2014 20:11


Zloději nechali dětem v Klokánku jen podstavec na slunečník a květináč.        

Zloději nechali dětem v Klokánku jen podstavec na slunečník a květináč. Autor: DENÍK/Vít Lukáš

Krásné Březno - Bezcitní zloději se neštítí okrást ani děti z ústeckého Klokánku v Krásném Březně. Jejich bezohlednost šla tak daleko, že aby se ujistili, že mohou krást, klepali dětem v noci na okno ložnice. Ty kromě toho, že teď mají po snídaních na terase a večerním grilování, které milovaly, budou usínat se strachem.

Důvod? Partě zlodějů se líbil zahradní nábytek. Za jedenáct tisíc korun. Přišli si pro něj na oplocenou zahradu v noci na pondělí. Dětem nechali jen podstavec na slunečník a květináč, který měli na stole. "Ráno jsem otevřela dveře na verandu a zarazilo mě, že něco je jinak. Pak jsem si uvědomila, že chybí stůl a židle," vypráví jedna z vychovatelek.

Mají strach

Podle tet, které se o děti starají, mají teď jejich svěřenci strach. Jeden z chlapců údajně zloděje viděl. Klepali mu na okno. Něco takového se mezi osmadvaceti malými obyvateli Klokánku, velmi rychle rozneslo. "Prý jich bylo několik a přijeli ve velkém černém autě. Když jsem se ho ptala, proč mě nevzbudil, řekl, že měl obrovský strach," zlobí se vychovatelka na zloděje.

Bál by se každý. Natož malé dítě. "Je to pro ně velký stres. A také velmi špatný příklad. Vždyť naše děti pochází z rodin, které nefungují, jak by měly. Kolikrát k nám přijdou jen tak, jak jsou. Třeba i bez bot. Jak jim teď máme vysvětlit, že jim někdo sebral stůl a židle," nechápe hyenismus zlodějů ředitelka Klokánku Daniela Brníková.

Na nové nemají

Stůl, čtyři židle a dvě křesílka stály na terase. Děti si jen otevřely balkonové dveře, posadily se a kochaly se krásným ránem. Nebo tu večer společně grilovaly. "Teď u toho budou muset zůstat stát," říká smutně Brníková.

Nový zahradní nábytek dětem letos pořídit nemůže. I ten ukradený z tropického dřeva jim věnovala soukromá firma zhruba před měsícem. "Peníze nazbyt nemáme. Státní příspěvky hradí jen necelé dvě třetiny našeho provozu. Musíme shánět peníze od sponzorů a dárců," vysvětluje ředitelka.

Ta krádež nahlásila. Po nábytku a zlodějích teď pátrají policisté. V Klokánku teď zvažují, že kolem celé budovy dají kamery. Nebyla to první krádež. "Před pár dny nám někdo ukradl ze záhonu květiny," dodává Daniela Brníková.

Autor: Vít Lukáš